Ползи от натурална козметика

февр. 25, 2020

В XXI век достигнахме пика на няколко негативни тенденции – мръсен въздух, пластмаса, гмо храна с прекалено много нитрати и препарати, подобрители, консерванти, Е-та. Наличие на химия във всичко – козметиката, текстила, производството, земеделието, препаратите за домашна употреба. В ежедневието сме заобиколени от толкова много вещества, които ни вредят в по-малка или по-голяма степен. Това, от една страна, се отразява на цялата природа, а от друга, на всеки един от нас. Ако се питате как, отговорът не е едностранен, но включва в себе си онкологични заболявания, алергии, кожни, дихателни, неврологични и сърдечни проблеми. Всички страдаме от начина си на живот в някаква степен. При някои проблемите са явни, при други – не толкова.

Съвсем естествено в тази ситуация се появи търсенето на натурална алтернатива. Тя завладя производството, хранителната индустрия, обработката на текстил, отглеждането на плодове, зеленчуци и животни. Разпространи се в хранителните добавки, препаратите за почистване, детските стоки и, разбира се, в козметиката. И това е напълно нормална и обяснима тенденция. Колкото по-ясни стават рисковете и вредите, толкова повече хората търсят алтернатива.

Когато говорим за козметика, трябва да направим разграничението между натурална и био такава. И при двете се използват чисти природни съставки, които в идеалния случай са богати на витамини, антиоксидантни и хидратиращи вещества, а синтетичните химикали като консерванти, изкуствени оцветители и ароматизанти, които влияят негативно и карцерогенно на човека, са заменени с естествени съставки. При натуралните продукти поне 70% от съдържанието е извлечено от природни източници. Някои от тях съдържат химични съединения, но само такива, които са доказано безопасни. В био продуктите част от използваните съставки са от сертифицирано биологично производство, което гарантира, че са използвани екологично чисти и необработвани суровини. Освен това съдържанието им е почти на 100% с природен произход. Самият начин на добиване на суровините също е максимално естествен, като се набляга на физичните и биологичните принципи.

Плюсове на натуралната и био козметиката

На първо място е напълно естествена, всичко в нея идва от природата. Произвежда се от 100% чисти и нерафинирани масла, които са в най-полезната си форма, а именно студенопресовани. В нея може да има още природни вещества, които по естествен начин подхранват кожата, без да нанасят вреди. Помощни съставки са растителни мазнини и масла, етерични масла, естествени овлажнители, природни стабилизатори и консерванти. Един от най-големите плюсове на натуралната и био козметика е, че в нея няма вредни и канцерогенни съставки, които често се съдържат дори в бебешката медицинска козметика, какъвто е случаят с масово използваният елемент натриев лаурил сулфат (Sodium Lauryl Sulfate) още познат като SLS. Той, заедно с химикалите SLES и ALS, е евтин пенител, който се използва в шампоани, сапуни, душ-гелове, бои за коса, пасти за зъби, лосиони и още какво ли не. SLS е толкова силен, че се съдържа в обезмаслители и препарати за промишлено почистване. Агресивното му действие предизвиква дразнене на кожата на тялото, скалпа, венците и се счита, че е един от основните виновници за дерматологичните проблеми от различно естество. Освен всичко друго, той се натрупва в организма дори само чрез външна употреба и някои проучвания показват, че остава в мозъка, белите дробове, сърцето, черния дроб и води до хормонални нарушения.

Почти всички видове козметични продукти имат натурални и био заместители. В търговската мрежа могат да бъдат открити био сапуни, кремове, шампоани, пасти за зъби, балсами за коса и тяло, бои за коса, слънцезащитни продукти и гримове, сред които пудри, моливи, червила, лакове за нокти, спирали и др.

Особеност на натуралната и био козметиката е, че действието ѝ може да се различава от това, на което сме свикнали при химичните такива.

Погледжайки  на натуралната и био козметика в глобален план, категорично можем да заключим, че тя е по-добрият избор не само за нас и нашите домакинства, а и за цялата планета.